Най-опасният радиоактивен обект в Европа – Селафийлд. На площ от

...
 Най-опасният радиоактивен обект в Европа – Селафийлд. На площ от
Коментари Харесай

Радиоактивният „Селафийлд“: Какво се съхранява в най-опасния обект в Европа?

 

Най-опасният радиоактивен обект в Европа – Селафийлд. На повърхност от 6 кв. км във Англия се съхраняват стотици хиляди тонове нуклеарни боклуци – от оръжейни стратегии и от нуклеарни електроцентрали. Това е най-големият сходен обект на територията на Стария континент, където работят 11 000 души.

Отравяне на подпочвени води и радиоактивен облак над целия континент са главните закани

И има теч.

В свое следствие английският „ Гардиън “ разкри, че комплексът е извънредно амортизиран. Открит е теч в един от силозите, а дъното на басейн за боклуци е напукано.

Какво тъкмо се съхранява в обекта „ Селафийлд “?

Радиоактивна наслойка

В началото на 50-те години на предишния век е изкопана голяма дупка покрай морския бряг на Селафийлд. Тя е съответно покрита с бетон и асфалт и е с размерите на три олимпийски басейна. Името ѝ е В30 и е конструирана, с цел да съхранява в себе си големи количества изразходено нуклеарно гориво.

Пълнителите идват от 26 нуклеарни реактора, които обезпечават сила за Англия от 1956 до 2015 година

Какво си спомнят очевидците на нещастието за първите часове и дни по-късно?

При първичния дизайн на В30 е трябвало нуклеарните пълнители да са изцяло потопени под вода в продължение на три месеца преди да бъдат модифицирани.

През 70-те години на предишния век стартират продължителните стачки на английските миньори, което доста усилва изразходването на нуклеарно гориво в АЕЦ-ите. Така В30 се цялостни доста повече в сравнение с може да преработва.

Материалите постепенно корозират във водата и се разпадат на радиоактивна наслойка .

Ядрени материали от други елементи на обекта също се изхвърлят в езерото, до момента в който то не е изоставено през 1986 година , когато се появяват други здания за предпазване.

Така чиновниците в обекта нямат съвсем никаква визия какво тъкмо се крие в мътните води на радиоактивното езеро.

През 2014 година фотоси на В30 и близкото до него В29 изтичат в медиите от неизвестен източник. Видът на радиоактивните езера повдига доста въпроси и терзания по какъв начин тъкмо се поправят обектите и дали изобщо се поддържат.

На 26.11 се появиха медийни изявления, съгласно които е засечено високо равнище на радиация от румънска страна наоколо до Козлодуй

Снимките демонстрират стотици радиоактивни пълнители потопени във вода. Дъното на водния басейн е напукано, покрито с растения. Кадрите са снимани в интервал от 7 години.

Тогава нуклеарните регулатори на Англия разясняват, че „ типът на тези езера не значи, че те са рискови “.

На страната и управляващите лишава 15 години и 1,5 милиарда паунда да докарат В30 до положение, в което може да стартира неговото извеждане от употреба преди няколко години. Служителите на място имат времево ограничаване – не мога да работят повече от 30 минути на мястото, с цел да не одобряват над допустимата стойност радиация.

В началото са употребявани роботизирани машини, които да разчистват отпадъците, само че те бързо спрели да работят поради ужасните равнища на радиация . В момента се употребяват по-нови модели машини, които изсмукват радиоактивната наслойка.

Ръководството на обекта „ Селафийлд “ се надява, че басейнът ще е изпразнен до началото на 2030-те години, а самото оборудване ще бъде съборено през 2050-те години.

„ Зоната за обособяване “

В30 се намира в така наречен зона за обособяване. За влизане там са нужни по-сериозни инспекции на достъпа, като това не идва и без опасност – радиацията в тази част на „ Селафийлд “ е доста по-висока.

Близо се намира В38 , където се съхранява обвивката на радиоактивни горивни кафези за електроцентрали. Мястото е употребявано съществено и по време на миньорските стачки през 70-те години на предишния век. Тогава АЕЦ-ите на територията на Острова работят повече и не смогват сами да преработват останалото си нуклеарно гориво. Така до стига до Селафийлд.

Това се случва на фона на спора в Украйна

В В29 пък се намират останките от нуклеарната стратегия на Англия по време на Студената война.

Тогава фабриката за боеприпаси „ Уиндскейл “ е определена за мястото на първите атомни реактори. Те произвеждали плутоний за нуклеарни оръжия, като напъните на армията били съсредоточени в това Англия да има своя атомна бомба до 1952 година

Токсичните боклуци били складирани в В29 .

Силозът Магнокс

В следствието си „ Гардиън “ показва, че едно от най-опасните места на територията на „ Селафийлд “ е силозът, в който се складират отпадъците от нуклеарните реактори Магнокс.

Той е конструиран на четири стадия сред 1964 и 1983 година, само че не е употребен интензивно от 90-те години на предишния век насам. Радиоактивните боклуци са под вода, с цел да няма заплаха от инцидентно възпламеняване и да се поддържа непрекъсната температура.

Притесненията са, че може да се стигне до повишение на радиацията

Теч е открит за първи път през 70-те години. Има проект за премахване на радиоактивните боклуци от почвата под силоза, само че специалисти се тормозят, че това може да проправи път за нови течове.

Ядреният регулатор на Острова предизвести, че новият теч може да продължи до 2050 година

Какъв е проектът?

Англия има намерение да закопае радиоактивните боклуци под земя на особено несъмнено за задачата място. Проектът ще коства на страната сред 20 и 53 милиарда английски лири.

Планът е мястото да получи първите си боклуци до 2050 година, а най-опасните да бъдат складирани от 2075 година натам.

АЕЦ „ Чернобил “ и АЕЦ „ Фукушима “ надалеч не са единствените рискови точки

Идеята повтаря сходни планове в Швеция, Франция и Финландия.

Специална комисия сега работи по това да бъде несъмнено място за изграждане на новото „ гробище “ за боклуци.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР